Nové vydání CVIS.CZ, uznávaného vědeckého časopisu

Dne 1. prosince 2009 bylo uveřejněno nové vydání anglické mutace CVIS.CZ (ISSN 1214-9489). Obsahuje čtyři odborné recenzované články a dva informativní texty o zajímavých analýzách společnosti Gartner zveřejněných v posledních šesti měsících. Anglická verze CVIS.CZ je od července 2008 uznávána Radou vlády ČR pro výzkum a vývoj jako recenzované neimpaktované periodikum vydávané v ČR pro publikování výsledků výzkumu. Letos CVIS.CZ úspěšně obhájil svou pozici v seznamu uznávaných vědeckých časopisů. Nadále bude vycházet dvakrát ročně, v měsících červen - prosinec. Příspěvky lze přihlašovat v průběhu celého roku.

Jaký význam má publikace v uznávaných časopisech

Na základě "Východisek pro reformu výzkumu, vývoje a inovací v ČR", schválených v roce 2008, byla anglická mutace CVIS.CZ (ISSN 1214-9489) zařazena Radou vlády ČR pro výzkum a vývoj do Seznamu recenzovaných neimpaktovaných periodik vydávaných v ČR (dále Seznam). V roce 2009 CVIS.CZ úspěšně obhájil své zařazení v Seznamu. CVIS.CZ tak může nabídnout zajímavou platformu pro publikování odborných textů - nedílnou součást hodnocení tvůrčí činnosti akademických pracovníků - z oblasti podnikové informatiky a řízení organizací.

Seznam bude využit pro potřeby bodového hodnocení výsledků výzkumu a vývoje za účelem přidělování podpory ze státního rozpočtu. Autoři publikující v periodicích evidovaných v tomto Seznamu budou bodově hodnoceni úměrně světově citovaným periodikům.

Jak budou hodnoceny výsledky výzkumu a vývoje v roce 2009

Hodnocení výsledků výzkumu a vývoje se v roce 2009 řídí dokumentem nazvaným Metodika hodnocení výsledků výzkumu a vývoje v roce 2009. Kritéria uveřejněná v tomto dokumentu zachovávají zpřísněné hodnocení tvůrčí činnosti akademických pracovníků z roku 2008. Publikace ve sbornících z konferencí, které nejsou evidovány v databázi Conference Proceedings Citation Index – Science nebo Social Science & Humanities (dříve ISI Proceedings) společnosti Thomson Reuters, nemohou být jakkoliv započítávány do hodnocení. Stejně je tomu u článků v odborných, resp. populárně naučných časopisech.

Dokument osahující Metodiku hodnocení výsledků výzkumu a vývoje v roce 2009 si můžete stáhnout zde.

Proč se vyplatí publikovat na CVIS.CZ?

Vysoce pozitivně jsou hodnoceny články uveřejněné v odborných periodicích zahrnutých na Seznam a klasifikovaných v oborech národního referenčního rámce excelence. Takovéto odborné texty mají 2,5x vyšší hodnocení než články v periodicích nacházejících se mimo tento rámec. CVIS.CZ patří právě do Národního referenčního rámce excelence, a to v oboru Řízení, správa a administrativa.

Jak bude dále vydáván CVIS.CZ v anglickém jazyce

Periodikum bude nadále vycházet na webu, a to dvakrát ročně - vždy první den v červnu a prosinci. Příspěvky budou přijímány v průběhu celého roku, a to výhradně v anglickém jazyce, dle šablony a instrukcí, které jsou k dispozici v sekci "Instructions for Authors".

Příspěvky budou vždy (jako doposud) podrobeny recenznímu řízení dvou recenzentů - uznávaných osobností z oboru v ČR i ve světě.

Preferovány budou:

Odborné recenzované texty budeme i nadále doplňovat zajímavými výstupy analytických organizací, popřípadě informativními články o důležitých událostech v oboru.


01.12.2009 - Hana Klčová