Helios Orange: Nejrozšířenější ERP systém na českém trhu

Helios Orange je nejrozšířenější ERP systém v podnicích od 10 do 1 000 zaměstnanců. Vyvíjí a dodává jej společnost Asseco Solutions, jednička českého ERP trhu. Helios Orange představuje funkčně vyspělý a uživatelsky přívětivý informační systém, který je schopen pokrýt jak základní, tak i některé vysoce specializované podnikové procesy. Může se totiž opřít o celou řadu detailně propracovaných oborových řešení. Třináctý díl našeho seriálu věnujeme hlavním technologickým, uživatelským i funkčním aspektům tohoto systému, pozastavíme se rovněž nad aktuálním vývojem, kterým letos prochází Asseco Solutions a jeho produktové portfolio, jež po uskutečněných akvizicích doznalo výrazných změn.

1. Asseco Solutions a jeho produktové portfolio

Základní údaje o výrobci Helios Orange

Asseco Solutions zastává pozici jedničky mezi českými producenty ERP systémů. Má za sebou více než 10 000 úspěšných implementací včetně zkušeností s oborovými řešeními. Zaměstnává 450 pracovníků a jeho konsolidovaný roční obrat překročil 630 mil. Kč. Společnost má celkem 12 poboček, z toho čtyři v Čechách, sedm na Slovensku a jednu v Německu.

Uskupení Asseco Solutions vzniklo 1. července 2009, kdy došlo ke sloučení dvou významných dodavatelů ERP systémů, a to slovenského Datalocku a české společnosti LCS International. Ke stejnému datu došlo i k fúzi jejich mateřských společností Asseco Slovakia a Asseco Czech Republic, čímž vzniklo nové uskupení Asseco Central Europe. Silnou pozici nového uskupení potvrzují i téměř dvacetileté zkušenosti obou původních firem s vývojem informačních systémů. Více, zejména z historie společnosti, si můžete přečíst také na těchto stránkách.

Co bude dál s jednotlivými produkty

Společnost má k 1. 11. 2009 ve svém produktovém portfoliu celkem 12 základních softwarových řešení. Patří mezi ně systémy univerzálně využitelné ve všech typech společností dle velikosti i specializovaná řešení pro veřejnou správu, hotely a gastronomii (Tab. 1).

Tab. 1: Produktové portfolio společnosti Asseco Solutions
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Společnost Asseco Solutions se nechystá zrušit prodej jakéhokoliv z produktů původních firem – LCS International a Datalock. Produkty řady Helios mají dominantní pozici na českém trhu, silné jsou i aplikace Datalocku na Slovensku, zrušení vývoje a podpory některého ze systémů by nyní bylo jistě krokem zpět. Všechny produkty tedy i nadále zůstanou v portfoliu Asseco Solutions a budou postupně rozvíjeny a doplňovány.

Z tohoto záměru však vyplývá, že některé produkty by si po uskutečněné fúzi mohly navzájem konkurovat. Funkcionalita a technologické vlastnosti potenciálních konkurentů se ale v některých důležitých aspektech liší. Např. Helios Orange využívá výhradně databázové platformy Microsoft SQL Server, zatímco Datalock SPIN je implementován na platformě Oracle Database.

Synergické efekty a změny v partnerské síti

Spojením LCS International a Datalocku bylo dosaženo mnohých konkurenčních výhod a synergických efektů. Zvýšily se kapacity vývojových center, konzultačních i implementačních partnerů. Nespornou výhodou je také možnost nabízet řešení postavená na databázovém stroji Oracle a tím získat nové zákazníky, kteří odmítají Microsoft SQL server.

Asseco Solutions bude i nadále nabízet své produkty formou přímého a nepřímého prodeje. Zákazník si tedy může vybrat, zda o implementaci požádá přímo výrobce systému nebo některého z autorizovaných implementačních partnerů, který může navíc být specialistou na dané oborové řešení. Pro maximální uspokojení zákaznických požadavků budou v praxi stále využívány i týmy složené se zástupců Asseco Solutions a implementačních partnerů.

Síť partnerských společností, aktuálně přejmenovaná na Asseco Solutions Partners Open, v současné době sdružuje celkem 173 organizací, z toho 129 v České republice a 44 na Slovensku. Jedná se o autorizované implementační, obchodní a integrační partnery, a to pro všechny nabízené produkty.

Spolupráce jako hlavní rys strategie

Společnost se snaží nahrazovat konkurenci spoluprací, proto hodlá i nadále usměrňovat nabídku jednotlivých produktů podle požadavků zákazníka a zkušeností implementačních partnerů. Stejně jako doposud bude ctít pravidlo, že se jednotliví partneři nebudou střetávat v souboji o zakázku. Na firemním webu existuje registrační formulář, kde si každý partner svého zákazníka zaeviduje a také si může ověřit, zda jej nemá zaevidovaného již jiná implementační společnost. Pokud by některý z partnerů přestal respektovat daná pravidla, hrozí mu při odhalení postih od výrobce systému, a to např. v podobě snížení provizí.

Nedílnou součástí strategie Asseco Solutions je úzká spolupráce s významnými světovými společnostmi dodávajícími informační technologie, systémy a související služby. Má mnoho certifikací od společností IBM, Microsoft, Oracle a Hewlett Packard, aby mohla svým zákazníkům nabízet kvalitní služby i v oblasti dodávek a instalací hardwarových zařízení, serverových a databázových technologií, hardwarových a softwarových auditů atd. Záměrem společnosti je rozšiřovat portfolio služeb, neboť většina zákazníků upřednostňuje výběr jednoho dodavatele, který dokáže zabezpečit komplexní podnikové řešení. Významně se tím šetří náklady, zjednodušuje kontrola a údržba celého systému i jednotlivých komponent. K takovým zákazníkům patří např. společnost Sarantis Czech Rebpulic, distributor kosmetických výrobků, která kompletně přesunula správu IT na Asseco Solutions.

Informační systém Helios Orange
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


31.01.2010 - Petr Sodomka, Denisa Ferenčíková