Diskuze

QI: Systém s technologickou koncepcí světové úrovně

Informační systém QI má na českém trhu bezesporu významné postavení. Nedosahuje sice takového počtu referencí či oborových řešení, jako jeho někteří tuzemští konkurenti, přesto je zcela výjimečný svou technologickou koncepcí, která jej řadí do světové špičky. To potvrzuje umístění společnosti DC Concept, výrobce systému QI, v seznamu Top 100 Vendors 2006 časopisu IT Week. Takového úspěchu se zatím nepodařilo dosáhnout žádnému dalšímu českému výrobci informačních systémů. 12. díl seriálu Informační systémy pro české podniky jsme proto věnovali právě ERP řešení QI.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti DC Concept a informačního systému ... (04.11.2009)
  2. Vývoj systému QI a jeho stávající zaměření ... (04.11.2009)
  3. Technologie, architektura a hlavní rysy uživatelského pro ... (04.11.2009)
  4. Funkcionalita a základní moduly systému ... (04.11.2009)
  5. Licenční politika, implementace a nabídka odlehčené verze ... (04.11.2009)

Architektura systému a použité technologie

Základem systému QI je třívrstvá architektura klient/server. QI však může prakticky fungovat na dvou až čtyřech vrstvách:

• Databázový server/aplikační server – Win32 klient

• Databázový server – aplikační server – Win32 klient

• Databázový server – aplikační server – QI IC – webový klient

Podporovány jsou databázové stroje Microsoftu (SQL Server od verze 2000 a výše), připraven je rovněž provoz nad platformami Oracle (10g a vyšší) a Sybase ASE (5.12 a vyšší). Aplikační server je z hlediska výkonu nenáročný, na straně klientů lze efektivně využít i dnes již muzejní pracovní stanice s Pentiem 100 a Windows 98, pro něž je systém průběžně testován. Na straně serveru jsou podporovány operační systémy Microsoftu včetně 64 bitové verze.

Obr. 5: Architektura systému QI
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Přístup k systému zajišťuje technologie tlustého i tenkého klienta, nasazení konkrétního typu záleží na analýze a návrhu konkrétní aplikace. Systém je optimalizován pro terminálový přístup, někteří zákazníci, jako např. společnost SEKO EDM, využívají dokonce hostingových center, k nimž se připojují přes terminálový server. QI podporuje rovněž mobilní přístup, a to dvěma způsoby. Systém buď běží na mobilním zařízení (PDA) přes terminálovou službu, nebo využívá aplikace vytvořené partnerskou organizací napojené na QI.

Obr. 6: Přístup k aplikacím prostřednictvím webu
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Architektura zaručuje QI nejen vysokou úroveň výkonnosti, ale i bezpečnosti. Data mohou být na přání zákazníka v systému šifrována a ochrana citlivých informací je zabezpečena pomocí přístupových práv. Maximální míra bezpečnosti je dána pokročilou technologií, která zajišťuje konzistenci dat i v případech, kdy je systém vystaven např. výpadkům elektrického proudu nebo jiným extrémním vlivům.

Konfigurovatelné prostředí a základní nabídka

Pracovní prostředí QI je konfigurovatelné ve dvou úrovních – pro organizaci a pro jednotlivé uživatele. To se týká jak aplikací, tak nástrojů používaných ve všech součástech systému. Uživatelské rozhraní je standardizované, vývojáři výrobce i partnerů musí dodržovat normy tak, aby základní vlastnosti a principy zůstaly po případných úpravách stejné. Celkové chování systému odpovídá zvyklostem z prostředí Microsoft Windows. Jen pro zajímavost: z důvodu snadné instalace a následné údržby v podnikových sítích s mnoha počítači systém QI nepodporuje zápisy do registrů Windows.

QI se vyznačuje intuitivním ovládáním přes typickou stromovou nabídku, v níž jsou dostupné pouze ty funkce, které byly pro danou implementaci či uživatele nastaveny. K dispozici jsou rovněž ikony a zástupci na ploše. Zároveň uživatelé mohou pracovat s předefinovanými funkčními klávesami, které je možné opět nastavit dle konkrétních požadavků. Formuláře lze uzpůsobit individuálně, záleží pouze na dohodě s analytikem systému.

Obr. 7: Uživatelské rozhraní z pohledu obchodníka
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Vícejazyčnost systému a podpora legislativy

Důležitou vlastností QI, zejména pro nadnárodní společnosti, je jeho nativní vícejazyčnost. Uživatelé tak mohou používat různé jazykové verze systému a přitom přistupovat ke stejným datům. Všechna vícejazyčná data jsou totiž uložena v databázi, není tak zapotřebí kompilovat spustitelné soubory nebo knihovny systému. V současnosti jsou k dispozici plnohodnotné verze v jazyce českém, anglickém a slovenském. Pro další jazyky (polština, němčina, ruština, srbochorvatština, bulharština, maďarština) disponuje QI strojově přeloženými texty. Jednotlivé jazykové verze lze rovněž vytvářet uživatelskými nástroji QI, jejich počet tak není nijak omezen.

Dalším "globálním parametrem" systému je podpora legislativy. Systém je schopen rozpoznat, v jaké zemi je spuštěn a podle toho provede např. výpočet DPH dle příslušné legislativní úpravy. Podobně se systém chová při práci s formuláři. Obsahuje různé varianty formulářů pro jednotlivé legislativy. Při spuštění rozpozná, který z formulářů pro daný účet má spustit. Systém je tak schopen pracovat v různém jazykovém prostředí a přitom využívat právě ty legislativní úpravy, které jsou určeny pro zemi, v níž je provozován. V současnosti QI plně podporuje českou a slovenskou legislativu.

Některé další důležité vlastnosti a funkce

QI umožňuje nadstandardně rychlou odezvu při zpracování mnoha agend. Díky svému úspornému datovému modelu dovoluje provést indexaci mnoha různých údajů, takže vyhledávání v systému je skutečně velmi rychlé. Vyhledávání je navíc doplněno různými filtračními nástroji.

Uživatel má možnost vybrat si z množiny předdefinovaných filtrů. Může si také připravit vlastní filtry skládající se z typických složených podmínek. Filtry lze propojit s dalšími možnostmi třídění u těch formulářů, u nichž existují "objektové příslušnosti". Jde například o podmnožiny pod obchodními partnery, jako jsou konkurenti, odběratelé atd. Takovou skupinu si uživatel vybere a pak pracuje (filtruje, třídí) pouze s daty, které jí náleží.

Mohli bychom uvést celou řadu dalších vlastností, které poskytují vysoký uživatelský komfort. Zmiňme alespoň jednoduché třídění dat, které lze vyvolat kliknutím na hlavičku sloupce, rychlé vyhledávání nad libovolným údajem nebo kontextovou nápovědu, kterou je možné aktivovat opět kliknutím myši na příslušný objekt.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti DC Concept a informačního systému ... (04.11.2009)
  2. Vývoj systému QI a jeho stávající zaměření ... (04.11.2009)
  3. Technologie, architektura a hlavní rysy uživatelského pro ... (04.11.2009)
  4. Funkcionalita a základní moduly systému ... (04.11.2009)
  5. Licenční politika, implementace a nabídka odlehčené verze ... (04.11.2009)

04.11.2009 - Hana Klčová, Petr Sodomka - četlo 89147 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: