Diskuze

SappyCar: ERP řešení pro automobilový průmysl

SAP je již po mnoho let světovou jedničkou mezi podnikovými informačními systémy. Tak je i vnímán laickou veřejností, která často dělí IT řešení na ty, které nesou tuto značku a "ty ostatní". Systémy SAP dominují především v nadnárodních korporacích a velkých organizacích veřejné a státní správy. Na bázi "velkého ERP produktu" SAP Business Suite jsou však úspěšně rozvíjena také oborová řešení pro středně velké výrobní a obchodní firmy, které pod názvem SAP Business All-in-One budují a implementují téměř výhradně partnerské organizace. Jednu z nejvýznamnějších na českém trhu, společnost Aimtec a její produkt SappyCar, si představíme v 18. díle našeho pravidelného seriálu.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Aimtec, jejich produktů a služeb ... (01.12.2010)
  2. ERP systémy SAP a hodnocení agenturou Gartner ... (01.12.2010)
  3. Architektura a hlavní technologické aspekty systému ... (01.12.2010)
  4. Hlavní vlastnosti systému a uživatelské prostředí ... (01.12.2010)
  5. Základní funkcionalita systému SAP Business All-in-One ... (01.12.2010)
  6. Odvětvové řešení SappyCar ... (01.12.2010)
  7. Štíhlá implementace a možnosti pořízení systému ... (01.12.2010)

Jak se vyznat v produktové nabídce lídra trhu

Vzhledem k častým změnám v pojmenování produktových řad a používání více zástupných názvů (SAP R/x, mySAP.com, SAP ERP, SAP All-in-One apod.) se v úvodu této kapitoly neobejdeme bez vysvětlení, co vlastně společnost SAP dodává pro plánování a řízení podnikových zdrojů na český trh.

Základním a zároveň nejvyšším produktem je SAP Business Suite, který představuje rozsáhlou sadu aplikací určených pro většinu odvětví. Kromě funkcionality pro interní procesy výrobních, obchodních, servisních firem, stejně jako organizací státní správy obsahuje detailní podporu pro externí nebo specifické oblasti, jako jsou CRM, SCM, PLM, BI atd.

Technologickým základem tohoto stěžejního a nejrozsáhlejšího produktu je aplikační a integrační platforma SAP NetWeaver, která, kromě jiného, poskytuje otevřený zdrojový kód a nástroje pro vývoj komponent systému. Z aplikačního hlediska tvoří SAP Business Suite jádro – obvykle nazývané jako SAP ERP (dříve SAP R/3) – a doplňkové součásti, které se společně s jádrem zavádějí dle potřeb zákazníka. SAP Business Suite je robustní, vysoce škálovatelný univerzální systém, který dokáže pokrýt procesy jakékoliv organizace, samozřejmě bez primárního ohledu na náklady. Proto je také jeho implementace vedena tak, aby bylo možno jednotlivé funkčnosti nastavovat podle toho, jak se budou vyvíjet potřeby zákazníka. SAP Business Suite nejlépe využijí velké podniky, nadnárodní korporace a organizace státní a veřejné správy, které disponují dostatečnými investičními a provozními prostředky na rozvoj informačního systému a dokážou zužitkovat jeho takřka neomezené možnosti. Implementaci SAP Business Suite se v ČR věnuje jak SAP ČR (především ve strategicky významných podnicích), tak velcí systémoví integrátoři, jako jsou společnosti Hewlett Packard, IBM, Siemens IT Solutions and Services nebo Logica.

Jako druhý v pořadí si představme produkt určený do nejnižšího segmentu trhu, do malých organizací. Je jím SAP Business One. Sadu aplikací, na jejichž základě vznikl tento produkt, získal SAP akvizicí od izraelské společnosti TopManage a představil je poprvé veřejnosti na veletrhu CEBiT v roce 2002. SAP Business One je charakteristický jednoduchým použitím a navigací v systému. Umožňuje definování různých pravidel pro kontrolu podnikových operací, vycházející z principu hierarchie kompetencí a schvalovacích procedur, jejichž praktické provedení dokáže do značné míry automatizovat. SAP Business One je dodáván výhradně prostřednictvím nepřímého obchodního modelu. V ČR jej poskytuje několik desítek partnerských společností, některé z nich umí pro tento produkt připravit zajímavá odvětvová řešení.

Produktem střední třídy, z něhož mj. vychází odvětvové řešení SappyCar, je SAP Business All-in-One. Tento systém vychází ze stejného technologického a funkčního základu jako SAP Business Suite. Je určen pro středně velké organizace s tím, že respektuje složitost procesů a vysoké nároky na jejich řízení jako by se jednalo o velké podniky. Na druhou stranu vychází z faktu, že středně velké firmy si nemohou dovolit investovat takové prostředky do implementace a rozvoje systému jako korporace nebo rozsáhlé organizace veřejné a státní správy. Jak bylo dosaženo tohoto kompromisu?

Obr. 1: Mapa řešení SAP Business All-in-One
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Pro SAP Business All-in-One dodává jeho výrobce 25 globálních přednastavitelných šablon odrážejících požadavky vybraných odvětví a nejlepší oborové praktiky, na jejichž základě pak partnerské organizace budují oborová řešení. Mohou postupovat tak, že v implementační fázi upravují na míru danou oborovou šablonu výrobce, anebo předem připraví detailnější řešení pro vybraný obor (SappyCar) nebo soubor vertikál (SappyTrade). Tím výrazně šetří jak čas na zavedení systému, tak náklady. Ne všechny šablony jsou lokalizované v českém jazyce a podporují českou legislativu. Proto také Aimtec vybudoval vlastní odvětvová řešení pod názvem "Sappy".

Obr. 2: Mapa řešení SappyCar
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

SAP Business All-in-One a jeho hodnocení agenturou Gartner

Významný úspěch zaznamenal SAP Business All-in-One v loňském hodnocení světového ERP trhu se zaměřením na středně velké společnosti. Gartner jeho podíl na trhu odhaduje na 28 %, druhá v pořadí, společnost Oracle, dosáhla jen 14 %, následují Sage (7 %), Infor (6 %) a Microsoft (4 %). Gartner navíc zařadil SAP Business All-in-One těsně na rozhraní kvadrantu vizionářů a vůdců. Lepšího výsledku z celkem 13 hodnocených ERP systémů dosáhl pouze Microsoft Dynamics AX.

Gartner u SAP Business All-in-One pozitivně hodnotí především jeho vysokou škálovatelnost, díky níž může v rámci jedné firmy se systémem pracovat tisíce uživatelů. Proto je tento produkt vhodný pro nasazení ve firmách, které předpokládají svůj budoucí růst, popř. akvizice jiných společností. K dalším pozitivům patří možnosti přizpůsobení systému a rychlost jeho zavedení, které šetří náklady na implementaci a pomáhají přesněji specifikovat a dodržet časový harmonogram projektu. V neposlední řadě Gartner kladně hodnotí sílu SAP na světovém trhu, a to i přes horší finanční výsledky firmy, které nepochybně přinese globální hospodářský pokles. K silným stránkám patří rovněž know-how partnerské sítě.

Slabinou SAP Business All-in-One jsou přece jen stále vyšší náklady na jeho celkové vlastnictví (ceny licencí, provozní náklady, ceny servisních služeb) ve srovnání s konkurenčními systémy. U některých specifických funkcionalit nemusí být v daném regionu k dispozici odpovídající přednastavení či legislativní podpora, což, jak už jsme zmínili výše, řešila společnost Aimtec vývojem vlastního odvětvového řešení, které tyto nedostatky pro české firmy zcela eliminovalo.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení společnosti Aimtec, jejich produktů a služeb ... (01.12.2010)
  2. ERP systémy SAP a hodnocení agenturou Gartner ... (01.12.2010)
  3. Architektura a hlavní technologické aspekty systému ... (01.12.2010)
  4. Hlavní vlastnosti systému a uživatelské prostředí ... (01.12.2010)
  5. Základní funkcionalita systému SAP Business All-in-One ... (01.12.2010)
  6. Odvětvové řešení SappyCar ... (01.12.2010)
  7. Štíhlá implementace a možnosti pořízení systému ... (01.12.2010)

01.12.2010 - Petr Sodomka, Dagmar Šulová - četlo 136527 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: