Diskuze

Exact Synergy Enterprise: Řešení pro manažery v první linii

V páté části seriálu Informační systémy pro české podniky opět představíme netradiční softwarové řešení, tentokrát půjde o Exact Synergy Enterprise. Tento informační systém je natolik unikátní, že jej nelze zařadit do žádné ze známých kategorií podnikového softwaru. Není primárně určen k integraci a řízení ekonomiky, výroby a dalších interních procesů, jako ERP systémy. Nepatří ani do světa CRM, který svou funkčností výrazně přerůstá. Podívejme se, k čemu a jak lze toto softwarové řešení využít a jakým typům organizací a uživatelů může přinést největší užitek.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení Exact Software a jeho produktového portfolia ... (24.08.2008)
  2. Exact Synergy Enterprise a jeho koncepce ... (24.08.2008)
  3. Uživatelské rozhraní a přizpůsobivost systému ... (24.08.2008)
  4. Workflow a řízení dokumentů ... (24.08.2008)
  5. Řízení vztahů se zákazníky, nákupu a prodeje ... (24.08.2008)
  6. Finance, reporting a kontrolní mechanismy ... (24.08.2008)
  7. Řízení lidských zdrojů ... (24.08.2008)
  8. Řízení projektů ... (24.08.2008)
  9. Přínosy a rizika Exact Synergy Enterprise ... (24.08.2008)

Jak správně porozumět Exact Synergy Enterprise

Exact Synergy Enterprise je často označován jako "portálová front-office aplikace pokrývající všechny klíčové oblasti řízení firmy". Toto označení však není zcela srozumitelné a výstižné. Můžeme si z něj ale půjčit obtížně interpretovatelné slovní spojení "front-office" (hlavní správa firmy, vedení podniku, ústředí) a v přeneseném slova smyslu jej použít pro pojmenování tohoto unikátního systému jako "řešení pro manažery v první linii". Z funkčního i technologického hlediska jde totiž skutečně o účinný a efektivní nástroj, který ve firmě používají "jednotky (pracovní týmy) prvního sledu". Umožňuje pracovním týmům především pořizovat, sdílet a předávat aktuální informace ve virtuálním firemním prostředí. Pomocí vnitřního systému zabezpečení lze také snadno určit, kdo na jaké úrovni má k daným informacím přístup - od přesně specifikovaného zaměstnance až po veřejnost na internetu. Možnost pracovat s aktuálními informacemi napříč týmy výkonných manažerů (např. formou reportingu), ať už v oblasti CRM, řízení projektů nebo logistiky, pomůže výrazně zvýšit jejich vlastní výkonnost, stejně jako zefektivnit podnikové procesy řízené obvykle ERP systémy (back-office), na něž je Exact Synergy Enterprise navázán.

Abychom lépe porozuměli uplatnění Exact Synergy Enterprise, podívejme se, v jakých českých firmách nachází obvykle uplatnění. Typickou uživatelskou organizací je obchodní společnost, která má pro systém 50 a více uživatelů – manažerů v první linii. Jedná se o IT společnosti, jako je např. GiTy, které kromě obchodu poskytují pestrou škálu konzultačních a servisních služeb. Mohou to být také výhradně poradenské společnosti poskytující integrované služby z oblasti řízení financí, outsourcingu, fúzí a akvizic, jako je např. Tacoma. K uživatelům Exact Synergy Enterprise mohou patřit i firmy zabývající se investiční výstavbou a projekční činností, což je v ČR např. akciová společnost Chemcomex Praha.

Obr. 1: Koncepce Exact Synergy Enterprise
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Exact Synergy Enterprise lze využít i dílčím způsobem, tedy nasazením jen některých modulů. Každopádně jde o aplikaci, o níž nemá smysl uvažovat v malých organizacích, kde by náklady na projekt bylo velmi obtížné vyvážit přínosy ze synergického efektu sdílení informací několika uživatelů.

Architektura systému a podporované technologie

Architektura systému je založena na centrálním datovém i aplikačním úložišti (serveru), k němuž mohou uživatelé přistupovat prostřednictvím internetu z jakéhokoliv místa na světě. Když tedy uživatel spustí aplikaci Exact Synergy Enterprise v Internet Exploreru, pak komunikuje v reálném čase se serverem, kde aplikace skutečně provádí zadané příkazy a zobrazuje informace z centrální databáze. Výsledky činností a informační obsah pak zobrazuje uživateli v rozhraní prohlížeče.

Platforma Exact Synergy Enterprise je postavena na softwarových produktech společnosti Microsoft. Operační systém serveru představuje Microsoft Windows Server 2003 (již proběhla certifikace pro verzi 2008), jako databázový stroj slouží Microsoft SQL Server 2005. Vývojovým prostředím Exact Synergy Enterprise je Microsoft.NET Framework 2.0.

Na straně klienta jsou podporovány operační systémy Microsoftu od verze 2000 výše a jako uživatelské rozhraní prohlížeč Microsoft Internet Explorer 7. Důležité je rovněž zmínit plnou integraci s Microsoft Office 2007, která umožňuje práci s dokumenty Exact přímo v jednotlivých aplikacích tohoto kancelářského balíku.

Bezpečnostní aspekty systému

Vzhledem k tomu, že uživatelé budou při práci s Exact Synergy Enterprise v prostředí internetu ukládat velmi citlivá data, logicky vyvstává otázka, jak je zajištěna bezpečnost systému. Tato otázka byla řešena již při navrhování a vývoji aplikace. Vývojáři museli zvažovat dva důležité aspekty. Na jedné straně bylo třeba počítat s tím, že datový přenos bude zranitelný po celé cestě mezi klientem, aplikačním a databázovým serverem. Zároveň ale bylo nutné navrhnout bezpečnostní prvky tak, aby uživatele nijak neobtěžovaly a neomezovaly při práci. Bezpečnostní opatření proto vycházejí z těchto zásad:

  • Všechna data se ukládají výhradně v rámci MS SQL Server. Uživatelé nemají přímý přístup do tohoto databázového prostředí.
  • ­
  • Přístup do aplikace je spravován prostřednictvím Windows Integrated Security.
  • ­
  • Je možné využít šifrování HTTPS, nastavit firewall pro lokální sítě a vytvořit VPN tunely pro bezpečná připojení externích počítačů.
  • ­
  • V aplikaci se používají bezpečnostní úrovně přístupu k informacím.
  • ­
  • Pro stanovení oprávnění k výkonu specifických funkcí jsou využívány tzv. role uživatelů.

Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení Exact Software a jeho produktového portfolia ... (24.08.2008)
  2. Exact Synergy Enterprise a jeho koncepce ... (24.08.2008)
  3. Uživatelské rozhraní a přizpůsobivost systému ... (24.08.2008)
  4. Workflow a řízení dokumentů ... (24.08.2008)
  5. Řízení vztahů se zákazníky, nákupu a prodeje ... (24.08.2008)
  6. Finance, reporting a kontrolní mechanismy ... (24.08.2008)
  7. Řízení lidských zdrojů ... (24.08.2008)
  8. Řízení projektů ... (24.08.2008)
  9. Přínosy a rizika Exact Synergy Enterprise ... (24.08.2008)

24.08.2008 - Petr Sodomka - četlo 133252 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: