Diskuze

ABRA G4: ERP řešení bez hranic

Společnost ABRA Software nazývá svůj ERP systém G4 jako "Unlimited ERP". Zda je toto označení oprávněné a systém poskytuje skutečně vysokou úroveň škálovatelnosti, flexibility a neomezenosti rozvoje, odpovíme v následujícím, již šestém dílu našeho seriálu. Kromě charakteristiky univerzálnosti řešení a výhod, které poskytuje svým uživatelům i organizaci jako celku, nabídneme také několik konkrétních příkladů praktického využití systému a jejich stěžejní přínos pro podnikovou praxi.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení ABRA Software a jejího produktového portfolia ... (28.02.2009)
  2. Architektura systému a její výhody pro uživatele ... (28.02.2009)
  3. Uživatelské prostředí a hlavní rysy práce se systémem ... (28.02.2009)
  4. Základní funkcionalita a moduly systému ... (28.02.2009)
  5. Plánování a řízení výroby ... (28.02.2009)
  6. Detailní pohled na řízení zakázkové výroby ... (28.02.2009)
  7. Pořízení systému, implementace a servisní služby ... (28.02.2009)

Jaké typy výrobních procesů umí ABRA G4 řídit?

ABRA G4 obsahuje modul Výroba, na který plynule navazují agendy Skladového hospodářství, Objednávek, Účetnictví, CRM, Personalistiky a mezd atd. Integrace výroby s dalšími moduly zajišťuje splnění dvou důležitých požadavků na moderní ERP systém:

  1. Informační systém musí pracovat jako sjednocený funkční celek, poskytující jednu verzi pravdy na všech svých výstupech.
  2. Data, která již v systému existují, se opětovně v jiné agendě znovu nepořizují.

Podíváme-li se podrobněji na řízení výroby, pak z hlediska spojitosti tohoto procesu podporuje "géčtyřka" především diskrétní výrobu a teoreticky i procesní. S opakovatelnou linkovou výrobou závislou na plánování výrobních buněk – jednotek s uzavřeným strojovým parkem a jednostranně definovaným tokem materiálu – by již měla nemalé problémy. Většina funkcionality by musela být řešena formou výrazných zakázkových úprav, ostatně jako u většiny tuzemských ERP systémů, které v této oblasti mohou jen těžko konkurovat specializovaným světovým řešením. Podobně je tomu u procesní výroby, která je charakteristická pro potravinářský nebo farmaceutický průmysl.

Obr. 15: Interaktivní plocha ERP systému ABRA G4 znázorňující proces výroby
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)


Z hlediska odběru produkce podporuje "géčtyřka" především výrobu na sklad i na zakázku, a to v malých i velkých sériích. Podobně je tomu u zakázkové montáže. Pro realizaci inženýrských prací na zakázku ABRA G4 by musela být při implementaci výrazně customizovaná dle požadavků zákazníka.

Těžko ovšem uvedené funkční nedostatky výrobci systému vyčítat. ERP systém nemusí nutně představovat rozsáhlý funkční balík, který se hodí na "téměř vše". Pak by jen těžko mohl na trhu konkurovat výhodným poměrem cena/kvalita, což je případ většiny tuzemských ERP řešení.

Pro jaké typy výrobních organizací je ABRA G4 vhodná?

ABRA G4 najde uplatnění především ve středně velkých průmyslových organizacích orientovaných na zakázkovou výrobu nebo opakovanou produkci na sklad. Hlavní výhodou "géčtyřky" je dobrá provázanost výrobní funkcionality s ostatními agendami a schopnost nepříliš nákladných zakázkových úprav. Agendu výroby lze při implementaci nastavit podle potřeby konkrétní organizace bez ohledu na standardní verzi systému. Uživatel posléze pracuje se svými záložkami a funkcionalitou napříč jednotlivými agendami dle konkrétního výrobního procesu firmy, a to bez striktního členění na agendy.

ABRA G4 se rovněž umí vypořádat s kombinovaným charakterem výrobního procesu. Řada průmyslových firem stojí před problémem, jak uřídit výrobu, která se v určitých fázích procesu chová jako sériová (např. doplňující cyklus v řetězci) a v jiných jako zakázková (např. při výrobě strojního zařízení pro jiné průmyslové výrobce). Podobná situace je v těch organizacích, které kombinují více typů výrob v rámci několika hodnototvorných procesů, které obsluhují. Typickým příkladem je výroba pro automobilový průmysl závislá na taktu nadiktovaném dominantním klientem – montážní továrnou a zároveň existence dalších typů výrob, např. zakázková produkce, která firmě umožní udržet si jistou nezávislost na automobilové vertikále).

Nástroje pro uživatelské přizpůsobení umožňují v "géčtyřce" nastavit výrobní agendu tak, aby dobře pokryla kombinace různých typů výrob, resp. procesů, i když jsou svou podstatou diametrálně odlišné. Toto nastavení posléze předurčuje chování systému a ovlivňuje nastavení celé jeho funkcionality.

Samotná agenda výroby je tvořena na principu jádra a definovatelných položek. Neobsahuje tedy všechny postihnutelné varianty a kombinace, ale soustředí se na podstatné požadavky zákazníka, které lze posléze upravit na míru. Tím, že ABRA G4 nabízí uživateli funkčnost v definovatelných položkách ušitých přímo na míru, stává se systém snadněji uchopitelným, pro uživatele přívětivým a jednoduchým na ovládání. Záložky agendy, které jsou často využívány a obsahují mnoho operací, byly z hlediska obsahu položek minimalizovány tak, aby byla postihnuta podstata výroby s možností nadefinování dalších funkčností podle konkrétních požadavků zákazníka.


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Představení ABRA Software a jejího produktového portfolia ... (28.02.2009)
  2. Architektura systému a její výhody pro uživatele ... (28.02.2009)
  3. Uživatelské prostředí a hlavní rysy práce se systémem ... (28.02.2009)
  4. Základní funkcionalita a moduly systému ... (28.02.2009)
  5. Plánování a řízení výroby ... (28.02.2009)
  6. Detailní pohled na řízení zakázkové výroby ... (28.02.2009)
  7. Pořízení systému, implementace a servisní služby ... (28.02.2009)

28.02.2009 - Eva Vořechová, Petr Sodomka - četlo 112628 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: