Diskuze

Helios Orange: Nejrozšířenější ERP systém na českém trhu

Helios Orange je nejrozšířenější ERP systém v podnicích od 10 do 1 000 zaměstnanců. Vyvíjí a dodává jej společnost Asseco Solutions, jednička českého ERP trhu. Helios Orange představuje funkčně vyspělý a uživatelsky přívětivý informační systém, který je schopen pokrýt jak základní, tak i některé vysoce specializované podnikové procesy. Může se totiž opřít o celou řadu detailně propracovaných oborových řešení. Třináctý díl našeho seriálu věnujeme hlavním technologickým, uživatelským i funkčním aspektům tohoto systému, pozastavíme se rovněž nad aktuálním vývojem, kterým letos prochází Asseco Solutions a jeho produktové portfolio, jež po uskutečněných akvizicích doznalo výrazných změn.
  Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Asseco Solutions a jeho produktové portfolio ... (31.01.2010)
  2. Helios Orange, jeho pozice na trhu, zaměření a obchodní m ... (31.01.2010)
  3. Technologie, architektura a základní vlastnosti systému ... (31.01.2010)
  4. Charakteristika uživatelského prostředí ... (31.01.2010)
  5. Základní a pokročilá funkcionalita systému ... (31.01.2010)
  6. Oborová řešení ... (31.01.2010)
  7. Licenční politika, implementace a péče o zákazníka ... (31.01.2010)

Základní údaje o výrobci Helios Orange

Asseco Solutions zastává pozici jedničky mezi českými producenty ERP systémů. Má za sebou více než 10 000 úspěšných implementací včetně zkušeností s oborovými řešeními. Zaměstnává 450 pracovníků a jeho konsolidovaný roční obrat překročil 630 mil. Kč. Společnost má celkem 12 poboček, z toho čtyři v Čechách, sedm na Slovensku a jednu v Německu.

Uskupení Asseco Solutions vzniklo 1. července 2009, kdy došlo ke sloučení dvou významných dodavatelů ERP systémů, a to slovenského Datalocku a české společnosti LCS International. Ke stejnému datu došlo i k fúzi jejich mateřských společností Asseco Slovakia a Asseco Czech Republic, čímž vzniklo nové uskupení Asseco Central Europe. Silnou pozici nového uskupení potvrzují i téměř dvacetileté zkušenosti obou původních firem s vývojem informačních systémů. Více, zejména z historie společnosti, si můžete přečíst také na těchto stránkách.

Co bude dál s jednotlivými produkty

Společnost má k 1. 11. 2009 ve svém produktovém portfoliu celkem 12 základních softwarových řešení. Patří mezi ně systémy univerzálně využitelné ve všech typech společností dle velikosti i specializovaná řešení pro veřejnou správu, hotely a gastronomii (Tab. 1).

Tab. 1: Produktové portfolio společnosti Asseco Solutions
(Klikněte na obrázek pro zvětšení)

Společnost Asseco Solutions se nechystá zrušit prodej jakéhokoliv z produktů původních firem – LCS International a Datalock. Produkty řady Helios mají dominantní pozici na českém trhu, silné jsou i aplikace Datalocku na Slovensku, zrušení vývoje a podpory některého ze systémů by nyní bylo jistě krokem zpět. Všechny produkty tedy i nadále zůstanou v portfoliu Asseco Solutions a budou postupně rozvíjeny a doplňovány.

Z tohoto záměru však vyplývá, že některé produkty by si po uskutečněné fúzi mohly navzájem konkurovat. Funkcionalita a technologické vlastnosti potenciálních konkurentů se ale v některých důležitých aspektech liší. Např. Helios Orange využívá výhradně databázové platformy Microsoft SQL Server, zatímco Datalock SPIN je implementován na platformě Oracle Database.

Synergické efekty a změny v partnerské síti

Spojením LCS International a Datalocku bylo dosaženo mnohých konkurenčních výhod a synergických efektů. Zvýšily se kapacity vývojových center, konzultačních i implementačních partnerů. Nespornou výhodou je také možnost nabízet řešení postavená na databázovém stroji Oracle a tím získat nové zákazníky, kteří odmítají Microsoft SQL server.

Asseco Solutions bude i nadále nabízet své produkty formou přímého a nepřímého prodeje. Zákazník si tedy může vybrat, zda o implementaci požádá přímo výrobce systému nebo některého z autorizovaných implementačních partnerů, který může navíc být specialistou na dané oborové řešení. Pro maximální uspokojení zákaznických požadavků budou v praxi stále využívány i týmy složené se zástupců Asseco Solutions a implementačních partnerů.

Síť partnerských společností, aktuálně přejmenovaná na Asseco Solutions Partners Open, v současné době sdružuje celkem 173 organizací, z toho 129 v České republice a 44 na Slovensku. Jedná se o autorizované implementační, obchodní a integrační partnery, a to pro všechny nabízené produkty.

Spolupráce jako hlavní rys strategie

Společnost se snaží nahrazovat konkurenci spoluprací, proto hodlá i nadále usměrňovat nabídku jednotlivých produktů podle požadavků zákazníka a zkušeností implementačních partnerů. Stejně jako doposud bude ctít pravidlo, že se jednotliví partneři nebudou střetávat v souboji o zakázku. Na firemním webu existuje registrační formulář, kde si každý partner svého zákazníka zaeviduje a také si může ověřit, zda jej nemá zaevidovaného již jiná implementační společnost. Pokud by některý z partnerů přestal respektovat daná pravidla, hrozí mu při odhalení postih od výrobce systému, a to např. v podobě snížení provizí.

Nedílnou součástí strategie Asseco Solutions je úzká spolupráce s významnými světovými společnostmi dodávajícími informační technologie, systémy a související služby. Má mnoho certifikací od společností IBM, Microsoft, Oracle a Hewlett Packard, aby mohla svým zákazníkům nabízet kvalitní služby i v oblasti dodávek a instalací hardwarových zařízení, serverových a databázových technologií, hardwarových a softwarových auditů atd. Záměrem společnosti je rozšiřovat portfolio služeb, neboť většina zákazníků upřednostňuje výběr jednoho dodavatele, který dokáže zabezpečit komplexní podnikové řešení. Významně se tím šetří náklady, zjednodušuje kontrola a údržba celého systému i jednotlivých komponent. K takovým zákazníkům patří např. společnost Sarantis Czech Rebpulic, distributor kosmetických výrobků, která kompletně přesunula správu IT na Asseco Solutions.

Informační systém Helios Orange
(Klikněte na obrázek pro stažení souboru)


Podkapitoly seriálu
 Jednotlivé kapitoly
  1. Asseco Solutions a jeho produktové portfolio ... (31.01.2010)
  2. Helios Orange, jeho pozice na trhu, zaměření a obchodní m ... (31.01.2010)
  3. Technologie, architektura a základní vlastnosti systému ... (31.01.2010)
  4. Charakteristika uživatelského prostředí ... (31.01.2010)
  5. Základní a pokročilá funkcionalita systému ... (31.01.2010)
  6. Oborová řešení ... (31.01.2010)
  7. Licenční politika, implementace a péče o zákazníka ... (31.01.2010)

31.01.2010 - Petr Sodomka, Denisa Ferenčíková - četlo 118152 čtenářů.

[ Zpět ]


Tento článek ješte není ohodnocen.Hodnocení článku:
nejlepší [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] nejhorší
Verze pro tisk

Jméno
E-mail
Opište kód :    
Text
*)
   
Odkazy - pravý sloupec


  • Odběr novinek
  • Partneři webu:




  •  
  • Aktuální akce CVIS:


  •  
    Informační systémy
    v podnikové praxi
    (2. aktualizované a rozšířené vydání)
     

  • Nejčtenější články:
    1. SystemOnLine.cz:

    2. Přehledy informačních systémů 

      ERP systémy
       

      Plánování a řízení výroby
       

    3. ČSSI
    4. SSSI
    5. VUT v Brně
    6. Systemonline.cz
    7. Výzkum a vývoj v ČR
    8. ICT unie
    9. Cacio
    10. Živě
    11. Lupa
    12. AKA-MONITOR
    13. Jiko Blog
    14. Databázový svět
    15. destinationCRM.com
    16. MyCustomer.com
    17. ZDNet
    18. Nucleus Research
    19. ComputerWeekly.com
    20. IDC
    21. Gartner
    22. Deloitte
    23. Accenture
    24. Capgemini
    25. CIO
    26. Forrester Research
    27. Aberdeen Group
    28. Archiv: